torsdag 1 oktober 2009

Kunskap och kompetens

Som idog och enträgen jobbsökare har jag tvingats fundera en hel del på hur arbetsmarknaden fungerar. Det är lätt att misströsta även om man har fina meriter, hög kompetens och bra personlighet. En akademiker som trillar av arbetsmarknaden kan få det svårt i konkurrensen med nyutexaminerade förmågor. Men det gäller att ligga i. Kunskap och kompetens kommer alltid att löna sig i längden.

För två veckor sedan lyssnade jag till fd LO-ekonomen Jan Edling som pratade om flexicurity och LAS på Liberalt forum. Problemet är inte turordningsreglerna då dessa och LAS är hanterbara. Utmaningen är snarare att skapa större möjligheter till livslångt lärande. Med kompetenskonton kunde staten och individen dela på investeringar i kunskap i lågkonjuktur för att kamma in vinsten i högkonjunktur.

Men största problemet är nog de ungdomar som inte klarar av första steget - gymnasiet. Det är en frivillig men i praktiken obligatorisk etapp på färden mot egen försörjning, självständighet och vuxenlivet. Att vara vuxen är något bra snarare än något trist och tråkigt. I Västerås har det nu startat ett kanonprojekt för att stimulera ungdomar att ta sig genom gymnasiet och kanske en bit till. Min klasskompis från Fryx Björn Nordén leder arbetet med YOU - yrkesorientering för unga. De ungdomar som deltar får en mentor och en coach samt en tydlig färdplan mot ett framtida arbete. Heja Björn!!! Efter 1000jobb kommer nu nästa succe.


Projektledaren och eldsjälen Björn Nordén och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (Foto: Regeringens hemsida)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar