torsdag 8 oktober 2009

Politiker på vift i verkligheten

I motsats till fördomarna är det nog få politiker som aldrig besöker verkligheten utanför mötesrummen. De allra flesta med politiska förtroendeuppdrag är ju faktiskt fritidspolitiker. Det är därför en nödvändighet att arbeta någonstans. Politiker är ofta sociala och engagerade vilket gör att de rör sig ute bland folk. För att lära sig mer om sina sakpolitiska ansvarsområden gör även vi fritidspolitiker besök ute i verksamheterna både oplanerat och planerat.

Igår var Västerås kommunstyrelse ute på Vallby och sammanträdet 21 oktober kommer att vara i anslutning till Sveriges största rekryteringsmässa. Ledamöterna i kommunstyrelsen får då ytterligare en bra chans att träffa representanter för rekryterande företag. Vad kan politiker göra för att underlätta för företag att växa och blomstra? Finns det något vi politiker gör idag som vi borde sluta med?

Jag tror att ett gott näringslivsklimat sällan uppstår spontant. Det är som i villaträdgårdarna. Vissa växter klarar sig alltid men för att få en fin grön gräsmatta och tjusiga rabatter krävs bra jordmån och fin mull. Jag har varken gröna fingrar eller egen trädgård. Men jag förstår att man ska fråga de som vet bättre om trädgårdar. Det är därför självklart att lyssna på och ta intryck av ortens företagare. Jag vill även varna för att alltför mycket förlita sig på en eller ett par stora arbetsgivare. Genom beställar-utförar-modellen och upphandlingar kan en kommun likt Västerås få både större valfrihet för medborgarna och samtidigt ett mer varierat näringsliv.

1 kommentar:

  1. Du får gärna komma och träna i min trädgård om du vill praktisera teorierna ;)

    SvaraRadera